Mit kapsz igazából ha kérsz egy espresso-t?

Most már tudjuk melyik szüretelési típus a legkiválóbb, milyen feldolgozási lehetőségek vannak és mi az a filterkávé. De most átevezünk a klasszikusnak is mondható espresso-hoz, s megtekintjük, hogy mitől jó, ha ez az ital tökéletesen el van készítve. Mi különbség a világos és sötét pörkölés között, s ez milyen hatással van a kávénkra.

Ha meghalljátok ezt a szót, hogy espresso, akkor sokatoknak biztos egy hígabb fekete keserű lötty jut eszébe, amibe, ha fél kg cukrot is bele teszünk sem lesz jó íze, s elképzelni sem tudjátok, hogy lehet ezt meginni, nemhogy még azt mondani rá, hogy finom. Amíg meg nem ittam életem első minőségi pressokávéját, én is ugyan ezt gondoltam. „Hogy lehet a kávé finom tej és cukor nélkül?” Úgy, hogy a feldolgozási eljárásoknak köszönhetően és a pörkölő ügyes, finom kezei által ki tudják hozni a savas, édes, keserű kombinációját. Ami azt jelenti, hogy lehetőségünk nyílik arra, hogy a keserű égett föld ízt felváltsa egy citrusos, gyümölcsös, csokoládés ízélmény. 

Mit csinál a pörkölő másképp a kávébabokkal, hogy ezt kapjuk eredményül?

Sötét pörkölés helyett világosra pörköl. Ami nagyon egyszerűnek tűnhet első hangzásra, s felmerülhet bennetek a kérdés, hogy akkor „miért nem csinálja ezt mindenki, ha ez ennyivel jobb?” Az igazság az, hogy sötétre pörkölni egyszerűbb és hatékonyabb, mint világosra. A világos pörkölésnél nagyon sok a buktató tényező és maga a folyamat is sok figyelmet igényel.

Habár az olaszok nagyon büszkék a saját pörkölési módszerükre és nekik (tisztelet a kivételnek) nem ízlik az újhullámos megmozdulás. Természetes ilyen nálunk is előfordul, sőt találkoztam már olyan médiaszereplővel is, aki betért a kávézóba, s kimondottan sötét pörkölésű espressot keresett, mert egyáltalán nem felelt meg az ízvilágának a savas-édes kombináció. De szerencsére ez egy ritka eset és van megoldás arra, ha valaki éppen az édesebb ízek kedvelője, mert kimondottan vannak olyan országok, ahol olyan kávé terem aminek barnacukor, csokoládé és karamell íze van anélkül, hogy túl legyen pörkölve. Éppen ezért az újhullámos vonalban lévő kávézók gondolnak mindenki igényeire és ezt kielégítve két fajta kávét árulnak: egy „Single Origin”-t és egy kávézó kedvére kialakított édesebb ízvilágot képviselő kávét, ami egyszerre megfelel az előbb felsorolt vásárlók számára, illetve a tejes italokba.

Mi az a Single Origin?

Egy teljesen egyedülálló kávévariáns, ami egy adott országból és azon belül is egy adott termelőszövetkezetből vagy gazdaságból származik. Ha a kávézó portófóliójában szerepel a Single Origin mellett egy „blend” is, akkor az is csak egy Arabica kávé, mely más országokból, illetve régiókból származhat. Ezeket mind a kávézók határozzák meg ízlésük szerint.

Most már tudjátok azt is, hogy mi az igazán nagy különbség a világos és a sötét pörkölés között, s hogy mennyi íz rejtőzködik különböző kávékban és ez milyen komplex.

Amikor megkóstoltam életem első Single Origin kávéját, kinyílt előttem a világ, teljesen le voltam döbbenve, hogy ami eddig a fejemben élt a kávéról, egy teljesen más arcát mutatta be; akkor már szakmabeli voltam az egyik franchise hálózatnál.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel

Keress minket

Pin It on Pinterest

Share This