Kávécserje kisokos

A mi kis szeretett koffeinbombánk eredetileg a zsurlók osztályába tartozó zárva termő növény, s nemzetségét tekintve Coffea-ként ismert.

Leginkább ismert, s kereskedelemben is az egyik legfontosabb faja az általunk nagyon kedvelt, letisztult íz világú, savas, gyümölcsös ízekben gazdag Coffea Arabica, de az íz jegyekre bővebben ki fogok térni majd az elkövetkezendő írásaimban, mert ahhoz, hogy ezek valóban meg is jelenjenek a kávénkban nem elegendő tényező, hogy 100% arabica kávét fogyasztunk. E mellett a másik legismertebb faj a Coffea Canephora másnéven Robusta.

   Gondoltad volna, hogy az ízletes ital, amit elfogyasztasz nem csak a pörkölésen és a baristák profi munkáján múlik, hanem a környezeti tényezők is nagyban befolyásolják?

Mivel a növénynek a termését fogyasztjuk el, ezért a virágzási folyamat elengedhetetlen, s ahhoz, hogy ez szépen bekövetkezzen nagyon fontos számára, hogy elegendő csapadékot kapjon, s megfelelő legyen számára a hőmérséklet.  Ehhez a folyamathoz 5 évnyi alapos gondozás és nevelés szükséges, de miután ez megtörtént, fehér virágai kellemes jázmin illattal fognak szolgálni számunkra. Ha minden megfelelően megy végbe és a későbbiek folyamán a szüretelés és feldolgozás is minőségileg fog történni, akkor egy teljesen kiegyensúlyozott íz élménnyel fogunk találkozni.

Mostanra már biztosan beindult páratoknak a képzelőereje, hogy milyen jó lenne kávécserjét nevelgetni otthon kint a kertben, s néha szüretelni róla az érett szemű cseresznyéket.

A gond csak az, hogy ő az állandó hőmérsékletet kedveli. Nem tűri a folyamatos napfényt és a szárazságot és kimondottan érzékeny a fagyra. Sajnos ezek olyan környezeti tényezők, ami miatt az egész világon csak bizonyos országokban terem a kávé, ezek pedig az egyenlítőhöz közel helyezkednek el. Szakmában ezeket nemes egyszerűséggel „Bean Belt”-ként más néven „Kávé Öv”-ként szoktuk emlegetni.  Nem utolsó sorban a másik fontos tényező, ami miatt saját kertecskénkben nem nő a kávécserje az, hogy csak magas tengerszint feletti magasságban hajlandóak megélni, ami a Robusta esetében 0-900m és Arabica esetében pedig 900-2000m.

Egyelőre ennyi csemegézni valót hoztam nektek mára, következő írásomban ki fogok térni a kávécserje ültetésére és az Arabica,Robusta fontos különbségeire és kereskedelmi vonatkozásaira.

Szép napot kívánok Nektek!

Eszter

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel

Keress minket

Pin It on Pinterest

Share This