Bölcsek Iskolája avagy az első Baristák rövid története.

A Bölcsek Iskolája, a hely ahol minden kezdetét vette… Szúfi szerzeteseknek köszönhetjük a zseniális ötletet, akik megalkották az első kávéházat az 1400-as években.

De ne szaladjunk ennyire előre!

Afrikai rabszolgák által a kávé terjedése és ismeretsége kezdetét vette. Első útja Jemenbe és az Arab-félszigetekre tartott. Arab-félszigeteken szúfi szerzetesek érdeklődve, bár először gyanakvóan tekintettek ezekre a furcsa termésekre, míg meg nem kóstolták eme csodás gyümölcsöt és érezték jótékony hatását.

Először saját köreikben vizsgálták, kóstolták, kínálták egymásnak a gyümölcshúst, mígnem rájöttek, hogy ha melegvízbe áztatják, akkor főzet formájában is el tudják fogyasztani. Ez segített nekik éberen maradni az esti imáik alatt, s ennek a hatásnak a híre gyorsan terjedt. 

Amikor tudósok és kereskedők fülébe is eljutott a hír a csodanövényről, akkor természetesen ők is egyből érdeklődve kutattak a kávé iránt.

Rábukkanásakor nem kellett több ahhoz, hogy a világ első kávézója megnyissa kapuit.

Igaz, akkor még csak tudósok és kereskedők folytathattak szabad eszmecserét az élénkítő hatású nedűjük társaságában, amit akkoriban kávégyümölcsből készített főzetként szolgáltak fel a 15. századi baristák “arab bor” vagy “quishr (kisr)” néven. 

Számomra ez az a történet többet mond minden szónál. A kávé iránti elköteleződésem mellett azért is választottam ezt a szakmát, mert elképesztően sokszínű egyéniségekkel sodor össze az élet, ahol nem számítanak a társadalom által felállított korlátok. Nem számít, hogy jogász, mérnök, kétkezi munkás esetleg szabadszellemű művész tér be egy kávézóba. Mindenkit egy cél vezérel abban az egy pillanatban, mégpedig az, hogy higgadtan, nyugodt körülmények között, akár hibrid elektronikai alkatrész tervrajzának a megtervezése vagy egy történelmi háborús regény megírása közepette tudja elfogyasztani a kedvenc italát, ami erőt és feltöltődést ad a számára. Az akkor eltöltött idő az egyén számára nem a bonyolult ügyek megoldásáról, vagy fontos tárgyalások lebonyolításáról, illetve konfliktusok megoldásáról szól, hanem belső nyugalom megteremtésének elérésében vesz részt. 

A történet legnagyobb csodája az, hogy több száz év elteltével, háborúk, forradalmak, terjeszkedések, felfedezések átélésével és a tudomány folyamatosan felfele törekvő tendenciájával sem változott a kávéházak igazi, magas szellemi értéke.

Köszönöm a figyelmet!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel

Keress minket

Pin It on Pinterest

Share This